Szabla

Szabla

czwartek, 21 sierpnia 2014

Zakazany ryż...?

TAK! Czarny ryż....nazywany był kiedyś ryżem zakazanym, a to dlatego, że w Chinach oprócz cesarza nikt inny nie mógł go spożywać. Na szczęście dziś jest dostępny dla każdego, a od niedawna po przeprowadzeniu badań został mianowany superfood'em !!! Dziś zadebiutował na moim talerzu i muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie, prawie nie różni się smakiem od zwykłego ryżu ale pozostawia delikatny i aromatyczny posmak orzechowy....jeżeli u was nie zagościł jeszcze na talerzu, musicie go spróbować...dlatego, że oprócz wyjątkowego smaku, jest "napakowany" błonnikiem, składnikami mineralnymi - zwłaszcza żelazem, witaminą E, ale przede wszystkim zawiera mniej cukru i sodu niż pozostałe odmiany ryżu.
Czarny ryż z warzywami na ostro, szybki i prosty obiad!
Na jedną porcję gotuję pół szklanki ryżu w półtorej szklanki wody, niektórzy gotują pół szklanki ryżu na szklankę wody, ale mi wychodzi zbyt twardy.
Warzywa...daj swoje ulubione...ja wrzucam to co mam w lodówce, a zawsze w niej króluje cukinia i pomidory............dzisiejszy zestaw:
- 1 średnia cukinia
- 2 pomidory
- mała papryka
- pół czerwonej cebuli
- po łyżeczce oregano, curry, soli himalajskiej, garam masala, kurkuma
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- świeża bazylia
- ząbek czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
Wszystko pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z przyprawami, podlać wodą i olejem, przykryć pokrywką i dusić do miękkości, na koniec dodać świeżą bazylię. W tym samym czasie gotujemy ryż. Szybko, łatwo i zdrowo! Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz