Szabla

Szabla

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Kopiec kreta - czekoladowa rozkosz. Tylko w trochę zdrowszej wersji. :) #kakao_pokarm_bogów

Uwielbiam kakao i wszystko z jego udziałem! Kakaowce po raz pierwszy zaczęto uprawiać ok 1500 roku p.n.e., a nasiona kakaowca były cenniejsze niż złoto...nazywane "pokarmem bogów". Zostało mianowane "super jedzeniem", a więcej jego zalet znajdziecie tutaj. Warto zastosować je do codziennych posiłków. Ja upiekłam ciasto...bez mąki, bez cukru! Przepis poniżej:


Składniki:
- dwie puszki fasoli czerwonej
- trzy jajka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- dwa banany
- cztery daktyle
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki kakao
Wypłukaną i osuszoną fasolę miksujemy za pomocą blendera lub robota kuchennego razem z bananem na gładką masę. 
Następnie dodajemy jajka, kakao, miód, daktyle, rozpuszczoną czekoladę (najlepiej zrobić to w małym garnuszku przy odrobinie wody) oraz sodę. Wszystkie składniki zmiksować. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.

























Powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.


































 


Ciasto jest przepyszne, w ogóle nie czuć fasoli, smakuje jak kopiec kreta!! Ja odrobinę zgrzeszyłam dodając lodów śmietankowych...ale jak to się mówi: natury nie oszukasz. A oto efekty:
























SMACZNEGO!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz